Busola. Valori personale (workshop)

Un curs dedicat descoperirii și utilizării valorilor personale în deciziile de fiecare zi.

Introducere

De-busolarea este o senzație; impresia că nu ai o direcție, că ceilalți par să aibă o direcție dar tu nu, sau că și tu și ceilalți sunteți pierduți. Nu îți poți ști direcția atâta timp cât nu știi unde te afli azi.

Degeaba ai o hartă dacă nu ai o busolă. De fapt, viața nu este o hartă; dacă ar fi așa, nu ar mai avea sens. Dacă ai ști ce găsești în fiecare loc, peste cine dai și care este cel mai scurt și plăcut drum către moarte, nu ar mai fi plăcut deloc. Viața este plăcută tocmai pentru că este imprevizibilă; este teritoriul pe care îl poți explora.

Harta o construiește fiecare dintre noi, pe măsură ce avansăm înăuntrul teritoriului vieții.

De ce îți trebuie o busolă?
Ca să știi ce să cauți. Să nu orbecăi.

Din ce este făcută această busolă?
Din valori. Valorile personale sunt cele care te vor orienta mereu în viață.

Care este Nordul? Nordul este în noi. Nordul este sensul pe care ți-l construiești vieții tale. Este direcția care rezultă din alinierea a trei verbe: a fi, a face, a avea.

Crizele spirituale apar atunci când am fost de-busolați (ne-am pierdut Busola) și de-rutați (scoși de pe ruta noastră către Nord) prea multă vreme și am vrea s-o tăiem prin pădure ca să ajungem la drumul nostru originar.

Există mult magnetism în jur; acul Busolei este uneori atras de altceva decât de Nordul nostru. Să mergi pe alte drumuri înseamnă timp pierdut și pierdere de energie. Să mergi cu ochii ațintiți asupra Nordului și Busolei personale – este eficiență, împlinire, bucurie, învățare.

DILEMA

Cum putem dezvolta procese de lucru mai bune în organizațiile noastre, care să conducă la o retenție mai mare a personalului și la o stare de bine reală?

Obiectiv

Scopul acestui curs este de a ajuta participanții să își identifice valorile personale, credințele și comportamentele adiacente și să le antreneze capacitatea de a lua decizii bazate pe valori în viața curentă profesională și personală.

Soluție

Un curs de cca. 6 ore împărțit în:

  • identificarea valorilor personale (Busola) și a scopului personal (Nord)
  • antrenarea capacității de a lua hotărâri pe baza busolei pentru îndeplinirea scopurilor

Structură proiect

  • O zi, 5 secvențe (1 x 1h10′ + 2 x 1h30′ + 1 x 1h + 1 x 30′; 3 x 15′ pauză, 1h pauză de prânz
  • Grupe de maxim 15 participanți
  • Interactiv, experiențial

Desfășurător

1h10′ Secvența 1: Harta Vieții

30′ Exercițiu interactiv de grup, în echipe pentru identificarea hărții naturale de organizare a vieții

40′ Debrief în plen validitatea și utilitatea hărții, cu exemple, interactiv

Fiecare participant va înțelege care este schema naturală de înțelegere a lumii, care este harta cu care ar putea opera pentru a căpăta claritate asupra firii proprii, direcției și scopului în viață și asupra valorilor individuale.

1h30′ Secvența 2: Crearea Busolei proprii

40′ Chestionar “Valorile personale” administrat pe loc (sau pre-administrat) și debrief individual. Fiecare participant va înțelege în discuții de grup și în plen, pe baza chestionarului valorilor, care este busola personală a valorilor – cu avantajele și dezavantajele.

30′ Cele 7 niveluri de conștiință, ale valorilor personale: lecturing cu exemple, interactiv. Fiecare participant va identifica ariile de dezvoltare personală, „de-busolările”, dereglările busolei, sursele de-rutei personale.

20′ Value embodiment: Exercițiu interactiv de grup, kinestezic pentru în-corporarea „busolei”. Fiecare participant înțelege faptul că valorile personale trebuie „hrănite” și trăite zilnic pentru ca busola să rămână funcțională.

1h30′ Secvența 3: Găsirea Nordului propriu

20′ Găsește Nordul cu ochii închiși/ deschiși: Exercițiu interactiv de grup, kinestezic pentru în-corporarea „nordului”. Fiecare participant înțelege efectele lipsei unui Nord autentic asupra vieții personale și efectele influenței Nordului altora asupra vieții tale.

50′ Construirea Nordului personal: lucru în echipe pentru identificarea direcției valori-credințe-comportamente-rezultate așteptate (Nord). Pe baza Busolei (hărții valorilor) anterior construite, fiecare participant va realiza o legătură clară cu credințele și comportamentele necesare pentru exprimarea în realitatea a valorilor respective.

20′ Exemplificări, lămuriri. Exercițiu interactiv de plen. Participanții împărtășesc observații și concluzii personale.

1h Secvența 4: Drumul către Nord. Răspântia cu 5 variante.

40′ Busolă, Nord, Drum, Decizii. Lucru în echipe pentru utilizarea practică a valorilor identificate în scopul luării unor hotărâri personale sau profesionale curent, importante. Fiecare participant va avea ocazia de a lua decizii asupra unor probleme actuale importante pe baza teoriei din curs și va înțelege diferențele dintre decizii (1) bazate pe instincte, (2) pe credințe în mod inconștient, (3) pe credințe în mod conștient, (4) conștient pe valori și (5) intuitiv.

20′ Aceeași busolă, Norduri diferite: cum luăm decizii dinamice (în cuplu, în raporturi ierarhice) pe baza valorilor proprii. Exercițiu în echipe mari, interactiv. Participanții înțeleg dinamica unei relații în care subiecții pot avea valori diferite, interese și scopuri diferite și învață cum să medieze o bună relaționare.

30′ Secvența 5: Oamenii fără busolă

30′ Concluzii asupra importanței valorilor personale în conducerea vieții pe baza experienței de curs și a Experimentului Milgram; exercițiu interactiv de grup și vizionare de film științific. 

Contactează-ne pentru oferta de preț și pentru manual